Gerookte gevlochten zalm

Benodigdheden

 

Bereidingswijze

Normaal rook je de zalm met huid maar wij roken hem deze keer zonder. Zout (pekel) de zalmzijde dmv de zalmzijde in een schaal te plaatsen en deze te bedekken met een laag zout. Laat de Zalmzijde hier 12 uur in staan, spoel vervolgens de zalm af en dep hem goed droog. Plaats de afgespoelde zalmzijde in de koelkast voor 12 uur om te drogen. Na dit proces is de zalm gereed om te roken, maar eerst snijden we de zalm in 4 gelijke stroken over de lengte vd zalm. Leg de 4 stroken naast elkaar op een rookplankje Pak de 4 bovenste uiteinden en doe hier een prikker door zodat deze bij elkaar blijven, vlecht daarna de 4 stroken aan elkaar (let op niet te strak) Eenmaal gevlochten kan hij gerookt worden. probeer je bbq of rookton tot een maximum van 80 graden op te stoken en rook de zalm tot een kern tempratuur van 52 graden celcius. Ondertussen maak je de Mango candy bacon. Smeer een aantal stroken bacon in de Saus guru Mango Cinnamon saus en een lekkere laag bruine suiker, gaar deze indirect op de bbq totdat ze mooi crispy zijn. Laat de candy bacon afkoelen en hak dan fijn, smeer je gerookte zalm in met de Saus Guru Mango Cinnamon saus en besprenkel dan de fijngehakte bacon erover.

Eet smakelijk!!

Lees meer »

Drunken Muffin Stoofperen

ingrediënten 

  • 3 gestoofde peren
  • 2 eetlepels bruine rum
  • 300 gram suikerbrood
  • 200 gram slagroom
  • 250 gram volle melk
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract

benodigdheden

  • muffin bakblik
  • kernthermometer
  • bbq met deksel

 

Instructies

Stook de bbq op tot een temperatuur van 180 graden indirect. Snij het suikerbrood en de stoofpeertjes in blokjes. Doe dan de melk, room, suiker, eieren en vanille extract in een kom en roer dit door tot de suiker is opgelost. Giet dan drie vierde van het mengsel bij de suikerbrood blokjes. Meng alles goed door en laat een minuut of 5-10 staan. Voeg dan de rest van het mengsel toe en de stoofpeertjes en doe hierbij 2 eetlepels bruine rum. Verdeel dit over de mufffinvormpjes van het muffin bakblik. Zet deze op het rooster van de bbq en laat 30/35 minuten erin staan tot deze mooie goudbruin zijn. Je kan met de thermometer checken of hij klaar is, hij is klaar als de kern 90/95 graden heeft bereikt. Laat nog even 10 minuten afkoelen en serveer met een bolletje ijs.

Eet smakelijk!!

Lees meer »

Beef Wellington

Ingrediënten

  • 1 hele mooie ossenhaas (liefst het midden stuk van ongv 1kg)
  • 750 gram Tamme kastanjes
  • 750 gram kastanje champignons
  • 2 rollen bladerdeeg (jumbo)
  • 10 plakken parmaham
  • Peper en zout
  • Ei

Variatie tip

50 gram pistache noten of 20 gram rum

Bereidingstijd

  • Voorbereiding: 2,5 uur
  • Bereiden: 40 min tot 60 min

 

Dit recept bestaat uit een aantal onderdelen, te beginnen bij de vulling. De vulling is enorm belangrijk omdat deze er voor zorgt of je bladerdeeg gaat slagen of falen.

Voor de vulling snijden we een kruisje boven in de tamme kastanjes en leg ze in de skillet. Vervolgens zet je de skillet op de Q, Vergeet ze niet af en toe even om te gooien. Als ze allemaal gepoft zijn haal je ze er uit en laat je ze even afkoelen.

 

Ondertussen kan je je champignons heel fijn snijden, wij gebruiken een keukenhulp om ze zo fijn te snijden dat het kruimels lijken.

Pel de kastanjes en vermaal ze ook tot kleine stukjes. Zet ze klaar in een apart bakje (doe dit ook met de pistache als je die wil gebruiken).

 

We gaan de ossenhaas aanzetten, bestrooi hem alvast met peper en zout en laat je grilplaat goed heet worden. Wanneer deze goed heet is, schroeien we alle kanten van de ossenhaas mooi dicht. Daarna leg je hem aan de kant en laat je hem mooi rusten. Let op echt alleen dichtschroeien zodat alle kanten een mooi kleurtje hebben, we gaan hem straks pas garen.

 

Pak nu een koekenpan met een goede anti aanbak laag en begin met de champignons als die lekker pruttelen doe je de kastanjes erbij (dit is ook het moment dat je de rum er bij kan doen). Het word een papperige massa, deze ga je omscheppen tot het helemaal droog is. Wanneer je denkt dat het droog is blijf je nog even doorscheppen, het moet namelijk echt heel droog zijn om straks de sappen van je vlees op te vangen. (Dit is het moment dat je de pistache er over heen strooit en doorheen roert.

 

Voorbereiding is nu voor de helft klaar en we gaan de binnenkant rollen. Leg je keukenfolie klaar op je werkbank. Wij hechten vaak 2 stroken aan elkaar voor meer oppervlakte. Hier leggen we een mooi bed van parmaham op. Zorg dat deze elkaar ook mooi overlappen. Vervolgens pak je je vulling en maak je een bed, wat zo groot is dat je je ossenhaas rondom kan bedekken. Bij ons was dit een oppervlakte van 30x25 en druk het vervolgens goed stevig aan. Hier leggen we de ossenhaas op, gaan hem heel stevig oprollen. Zorg ervoor dat er zo minmogelijk vulling uitvalt. Het is slim om de parmaham aan het uiteinde naar binnen te vouwen tijdens het rollen. Draai nu de uiteinden strak op en leg er een knoop in, vervolgens leg je hem in de koelkast zodat hij kan opstijven.

Verwarm de kamado voor op 180 graden en leg je pizza steen klaar.

Na een uur haal je hem uit de koelkast en gaan we het bladerdeeg erom heen leggen. Rol 2 vellen bladerdeeg uit en maak die aan elkaar door de randen te laten overlappen. Leg hier een bakpapiertje op en rol er met een deegroller overheen tot hij overal weer even dik is. Leg je vulling op het bladerdeeg en rol hem hier ook weer mooi strak in. Ook hier kan je er voor kiezen om het naar binnen te vouwen aan de uiteinden. Of als je het helemaal mooi wil doen snij je een overtollig deel van het bladerdeeg weg.

 

Nu je hem mooi dicht hebt zitten is je creatie bijna klaar. We gaan hem nog versieren, en hoe je dit doet is aan jou. Daarna smeer je hem helemaal in met een geklopt ei. Is je Kamado mooi warm en goed op temperatuur? Dan leggen we een bakpapiertje over de pizza steen en gaat de Beefwellington erop.

 

Nu is het wachten tot hij mooi goud bruin is rondom en de kern temperatuur van 48 / 50 graden heeft bereikt. Is hij klaar en ben je tevreden dan haal je hem eraf en laat je hem even rusten.

 

Kan je niet meer wachten en zijn er 5 tot 10 min voorbij, snij hem dan in mooie plakken en geniet van je Beefwellington.

Eet smakelijk!!

 

Lees meer »

Lamskroon

Ingrediënten:

  • 2x Lamsrack 800 gr p/stuk
  • Kruiden naar keuze
  • 1 Paprika
  • 1 Ui
  • 1 Courgette
  • 1 Mango
  • Pineapple chutney (wij gebruikten die van Saus Guru)

 

Ongeveer genoeg voor 8 personen, wanneer je het als onderdeel gebruikt van een volledig gerecht.

 

Bereidingstijd: 

Voorbereiding 45 min

Bereiding 45 min tot 60 min

 

Eerst gaan we de racks schoonmaken, dat houd in dat we een groot deel van het vet netjes weg snijden en de botjes schoonmaken. Al het vlees eraf zodat we ze straks netjes kunnen inpakken. Het vlies laten we aan de binnenkant zitten.

 

Verwarm je Q alvast voor op 140 graden indirect grillen en als je de racks verder schoon hebt gaan we het kroontje maken. We zetten ze rechtop tegen elkaar in een cirkel met de vlieskant naar buiten. Dan pakken we binddraad en binden we ze strak, één onder de botten en één halverwege het vlees. Daarna gaan we ze inrubben met een rub naar keuze. Rub ze lekker in en leg ze dan aan de kant zodat de smaken goed het vlees in kunnen trekken, daarna leg je ze aan de kant. Mocht ie niet voldoende vast zitten kan je er voor kiezen om beide buitenste beetjes aan elkaar vast te binden. Nu die vast zit als een kroon gaan we de botjes verpakken in aluminium, ieder botje apart.

 

We gaan nu alle groenten snijden in blokjes van 5 bij 5 mm en mixen het lekker door elkaar in een skillet. De mango snijden we in iets grotere blokjes en zetten we in een schaaltje terug de koelkast in. Ondertussen is de Q ook wel warm, als hij stabiel is zet je het kroontje en de skillet erop. Doe je probe in het dikke gedeelte van je kroon en sluit het deksel. Blijf wel af en toe in je groente roeren, want we willen niet dat deze aanbranden.

 

Als de kern van de kroon op 55 graden zit pak je hem eraf en laat je hem 2 tellen rusten. Zet de kroon vervolgens op een bord, mix je mango door het groente mengsel, en vul de binnenkant af met dit mengsel, top het af met een eetlepel pinneaple chutney. Leg nog een paar stukjes mango los op het bord en Eet smakelijk.

Lees meer »

Hoisin garnalen

Als je net als wij altijd wel wat garnalen in de diepvries hebt kun je dit gerecht altijd snel en makkelijk maken. Combineer het met wat lekkere noedels of wat witte rijst welke de smaken van je garnalen en saus zullen opnemen.

Lees meer »

Hasselback zoete aardappel

Hasselback zoete aardappel

ingrediënten

  • 1 kg witte zoete aardappelen
  • 2 tl truffel mayonaise
  • 2 tl olijfolie
  • 1 takje rozemarijn

Tools

Instructies

  1. Stook de bbq op tot een tempratuur van 180 graden indirect
  2. Leg de aardappel tussen 2 eetstokjes zodat wanneer je deze gaat snijden deze niet per ongeluk helemaal doorsnijd.
  3. Snij de inkepingen in de aardappel (insnijden tot je eetstokjes raakt)
  4. Wrijf de gesneden aardappel in z'n geheel in met de truffel mayonaise en plaats ze in de skillet
  5. doe de olijfolie in de skillet en de rozemarijn (evt een teentje knoflook) en plaat
  6. na ongeveer ander half uur zijn ze klaar, besprenkel evt nog met wat zeezout.

Eet smakelijk!!

Lees meer »

FlevoBbq Brisket burger

De FlevoBbq brisket burger is ontstaan vanuit een SCA (steak cookoff association) Wedstrijd waar we naast een steak bereiden ook een ancillary (extra side categorie) burger mochten bereiden. Zo gezegd zo gedaan!! We hebben de beste brisket gepakt samen met de perfecte sauzen, rubs, groenten en broodjes. Met deze burger hebben we een 7de plek kunnen bemachtigen tijdens Vienna Bbq days in Wenen.

Lees meer »