FlevoBbq Brisket burger

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 22:46

De FlevoBbq brisket burger is ontstaan vanuit een SCA (steak cookoff association) Wedstrijd waar we naast een steak bereiden ook een ancillary (extra side categorie) burger mochten bereiden. Zo gezegd zo gedaan!! We hebben de beste brisket gepakt samen met de perfecte sauzen, rubs, groenten en broodjes. Met deze burger hebben we een 7de plek kunnen bemachtigen tijdens Vienna Bbq days in Wenen.

Benodigdheden:

  • 2 eetlepels olie
  • 2 flinke rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Peper en zout naar smaak
  • Een glas water
  • 100ml zoete rode wijn
  • 360 gram gehakt met een vet/vlees verhouding van 20/80
  • T-Rex Sweat Heat rub
  • T-Rex White bbq rub
  • 4 plakken bacon of doorregen spek
  • Grof zeezout
  • 100 gram Roquefort kaas of een pittige cheddar(50 gram per burger)
  • 2 mooie burgerbroodjes (verkrijgbaar bij “de oude bakkerij”)
  • Rucola
  • 1 dikke vleestomaat
  • Doritos chips
  • T-Rex Mustard bbq saus
  • T-Rex Spicey Mayo

 

 

Bereiding

  1. Meng het burger gehakt met 1 eetlepels T-Rex Sweat Heat rub per 180 gr gehakt
  2. Maak 2 dikke hamburgers van het gehakt van ongeveer 180 gram per stuk. Zorg dat de burger rondom een centimeter groter zijn dan het broodje omdat de burger tijdens het bereiden nog iets zal slinken. En bestrooi de buitenkant van de burger riant met T-Rex White Rub
  3. Leg de burgers afgedekt in de koelkast om wat op te stijven.
  4. Snij de uien in dunne ringen en hak de knoflook fijn
  5. Neem een wok en zet hem op de barbecue. Of op het gasfornuis als je de gekarameliseerde uien in de keuken wilt voorbereiden. Regel dan alvast wel een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur rond de 250 graden Celsius.
  6. Wacht niet tot de wok heet is maar doe hier meteen de olie, ui en knoflook in. Roerbak de uien tot ze glazig zijn maar niet bruin. Dit moet rustig aan gebeuren.
  7. Schenk een beetje water bij de uien en schep de bruine suiker erbij. Laat de uien doorgaren tot deze goudbruin en zacht zijn maar nooit droog. Mocht dit wel dreigen te gebeuren dan giet je er wat water bij.
  8. Zijn de uien lekker zacht en goudbruin dan giet je er de zoete rode wijn bij. Deze moet net zo ver verdampen totdat je donkerbruine/rode uien hebt met een dikke jam-achtige structuur. Voeg naar smaak nog wat grof zeezout toe.
  9. Haal de wok van het vuur en zet even aan de kant.
  10. Stook de barbecue op of als je de gekarameliseerde uien op het gasfornuis hebt gemaakt dan borstel je het rooster schoon.
  11. Haal de hamburgers uit de koelkast en leg ze vervolgens op het schone rooster boven de hete kooltjes.
  12. De hamburger mag je de eerste keer draaien als deze van zichzelf loskomt van het rooster zonder dat je hoeft te steken. Keer de hamburger en keer regelmatig om de hamburger gelijkmatig te garen.
  13. Grill gelijk even wat plakjes doorregen spek/bacon
  14. Snij ondertussen de broodjes doormidden en snij 4 mooi plakken tomaat.
  15. Gril de burgers tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius. Houd je van medium rare burgers dan stop je bij 55 graden. Na de laatste keer keren leg je een paar plakken Roquefort of cheddar kaas op de burgers.
  16. Rooster de broodjes even op de snijkant tot je een paar mooie grillstrepen ziet. Niet overdrijven.
  17. Beleg de FlevoBBQ brisket burger als volgt:
    • De onderste helft van het broodje
    • Flinke spuit T-Rex Spicey Mayo
    • Een handje rucola
    • De burger
    • Gebakken bacon
    • De gekarameliseerde ui
    • Daarna 2 plakken tomaat per burger
    • Verkruimel een hand vol met Doritos ships en strooi over de burger, voor die extra crunchy bite.
    • Spuit hierover riant de T-Rex Mustard bbq saus
    • Sluit af met de bovenste helft van het broodje.

 

Eet Smakelijk!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.