Beef Wellington

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 15:06

Ingrediënten

  • 1 hele mooie ossenhaas (liefst het midden stuk van ongv 1kg)
  • 750 gram Tamme kastanjes
  • 750 gram kastanje champignons
  • 2 rollen bladerdeeg (jumbo)
  • 10 plakken parmaham
  • Peper en zout
  • Ei

Variatie tip

50 gram pistache noten of 20 gram rum

Bereidingstijd

  • Voorbereiding: 2,5 uur
  • Bereiden: 40 min tot 60 min

 

Dit recept bestaat uit een aantal onderdelen, te beginnen bij de vulling. De vulling is enorm belangrijk omdat deze er voor zorgt of je bladerdeeg gaat slagen of falen.

Voor de vulling snijden we een kruisje boven in de tamme kastanjes en leg ze in de skillet. Vervolgens zet je de skillet op de Q, Vergeet ze niet af en toe even om te gooien. Als ze allemaal gepoft zijn haal je ze er uit en laat je ze even afkoelen.

 

Ondertussen kan je je champignons heel fijn snijden, wij gebruiken een keukenhulp om ze zo fijn te snijden dat het kruimels lijken.

Pel de kastanjes en vermaal ze ook tot kleine stukjes. Zet ze klaar in een apart bakje (doe dit ook met de pistache als je die wil gebruiken).

 

We gaan de ossenhaas aanzetten, bestrooi hem alvast met peper en zout en laat je grilplaat goed heet worden. Wanneer deze goed heet is, schroeien we alle kanten van de ossenhaas mooi dicht. Daarna leg je hem aan de kant en laat je hem mooi rusten. Let op echt alleen dichtschroeien zodat alle kanten een mooi kleurtje hebben, we gaan hem straks pas garen.

 

Pak nu een koekenpan met een goede anti aanbak laag en begin met de champignons als die lekker pruttelen doe je de kastanjes erbij (dit is ook het moment dat je de rum er bij kan doen). Het word een papperige massa, deze ga je omscheppen tot het helemaal droog is. Wanneer je denkt dat het droog is blijf je nog even doorscheppen, het moet namelijk echt heel droog zijn om straks de sappen van je vlees op te vangen. (Dit is het moment dat je de pistache er over heen strooit en doorheen roert.

 

Voorbereiding is nu voor de helft klaar en we gaan de binnenkant rollen. Leg je keukenfolie klaar op je werkbank. Wij hechten vaak 2 stroken aan elkaar voor meer oppervlakte. Hier leggen we een mooi bed van parmaham op. Zorg dat deze elkaar ook mooi overlappen. Vervolgens pak je je vulling en maak je een bed, wat zo groot is dat je je ossenhaas rondom kan bedekken. Bij ons was dit een oppervlakte van 30x25 en druk het vervolgens goed stevig aan. Hier leggen we de ossenhaas op, gaan hem heel stevig oprollen. Zorg ervoor dat er zo minmogelijk vulling uitvalt. Het is slim om de parmaham aan het uiteinde naar binnen te vouwen tijdens het rollen. Draai nu de uiteinden strak op en leg er een knoop in, vervolgens leg je hem in de koelkast zodat hij kan opstijven.

Verwarm de kamado voor op 180 graden en leg je pizza steen klaar.

Na een uur haal je hem uit de koelkast en gaan we het bladerdeeg erom heen leggen. Rol 2 vellen bladerdeeg uit en maak die aan elkaar door de randen te laten overlappen. Leg hier een bakpapiertje op en rol er met een deegroller overheen tot hij overal weer even dik is. Leg je vulling op het bladerdeeg en rol hem hier ook weer mooi strak in. Ook hier kan je er voor kiezen om het naar binnen te vouwen aan de uiteinden. Of als je het helemaal mooi wil doen snij je een overtollig deel van het bladerdeeg weg.

 

Nu je hem mooi dicht hebt zitten is je creatie bijna klaar. We gaan hem nog versieren, en hoe je dit doet is aan jou. Daarna smeer je hem helemaal in met een geklopt ei. Is je Kamado mooi warm en goed op temperatuur? Dan leggen we een bakpapiertje over de pizza steen en gaat de Beefwellington erop.

 

Nu is het wachten tot hij mooi goud bruin is rondom en de kern temperatuur van 48 / 50 graden heeft bereikt. Is hij klaar en ben je tevreden dan haal je hem eraf en laat je hem even rusten.

 

Kan je niet meer wachten en zijn er 5 tot 10 min voorbij, snij hem dan in mooie plakken en geniet van je Beefwellington.

Eet smakelijk!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.